Spiegeling aan 1 kant

Is er raamfolie waarbij ik altijd naar buiten kan kijken?

Een vraag die ik veel krijg. “Bestaat er een raamfolie waarbij ik altijd – ook ’s avonds – naar buiten kan kijken?”

Het effect waarbij je overdag naar buiten kunt kijken wordt veroorzaakt door het lichtverschil. Als er buiten meer licht is dan binnen – en dat is al snel zo – kun je niet van buiten naar binnen kijken. Dat kan met een spiegelfolie maar ook door gaatjes-folie of lamellen met gaatjes, vitrage etc.

Maar dat betekent ook dat als je de lichtsituatie omdraait – dus buiten donker en binnen meer licht, zoals ’s avonds – dan kijk je normaal naar binnen.

Je kijkt dan ’s avonds net zo normaal naar binnen als overdag naar buiten.

Met spiegelfolie kijk je overdag normaal glashelder naar buiten, dus ’s avonds ook zo naar binnen.

Door vitrage en gaatjesfolie kijk je overdag wat moeilijker naar buiten dus ook ’s avonds moeilijker naar binnen.

Er bestaat dus geen product dat ALTIJD maar aan één kant spiegelt.

Spiegelfolies zijn dus niet geschikt voor je badkamer, tenzij je nog extra voor gordijnen of lamellen zorgt. Spiegelfolie alleen is niet voldoende.

Een erg goed alternatief zijn de matte folies. Mijn matte folie Dusted Glass is daar erg geschikt voor. Alle informatie daarover vind je op deze link – anti-inkijkfolie

Lichte spiegelfolie of donkere spiegelfolie?

Spiegelfolie is dus niet zo geschikt voor een badkamer. Er zijn legio situaties waarbij de folie een ideale uitkomst biedt.

Een zitkamer waar je wat minder inkijk wil. Een kantoor waar overdag niet naar binnen gekeken mag worden, de portiersloge. Situaties genoeg.

Wel moet je een paar dingen in de gaten houden:

Het licht

Het is heel erg belangrijk dat de kans waar de spiegel moet komen lichter is dan de andere kant.

Je ziet in politieseries dat de kamer waar de verdachte zit altijd heel erg licht is – veel felle lampen – en de ruimte waar de politie zit erg donker is.

Daglicht is niet te overtreffen met kunstlicht

Bijvoorbeeld: een kantoor met een buitenraam grenst aan de gang. De vraag is om van de gang niet het kantoor in te kunnen kijken. Standaard is in deze situatie de gang donkerder dan het kantoor. Ga je hier spiegelfolie aanbrengen dan wordt de gang nog donkerder. Gevolg is dat je wel van de gang het kantoor inkijkt en niet andersom. Terwijl je het andersom wil hebben.

Dan zou je kunnen proberen de gang lichter te maken dan het kantoor. Alleen komt er daglicht in het kantoor en dat ga je met kunstlicht helaas niet overbruggen.

Ook hier is alleen een matte folie de oplossing. Dan kun je weliswaar ook niet meer van het kantoor de gang op kijken, maar je hebt wel al je privacy. En – vaak heel belangrijk – de gang blijft ook lekker licht.

Je hebt lichtere en zwaardere spiegelfolies

Hoe zwaarder de folie – dus hoe meer licht de raamfolie tegenhoudt – hoe donkerder de ruimte wordt.

Bij de zwaarste folie die het meeste licht tegenhoudt heb je maximale privacy. Dit is voor een kantoor meestal geen probleem maar voor een woonkamer is deze folie te donker. Vaak moet deze raamfolie met maximale privacy ook aan de buitenkant gemonteerd worden.

Een lichtere folie met minder spiegeling is ook mogelijk. Dan heb je wel veel privacy – je kunt niet zo maar naar binnen kijken. Maar als je moeite doet, stilstaat en goed kijkt, kun je wel wat zien. Vooral wat er vlak achter het glas staat of hangt. gordijnen, vaas met bloemen, bank vlak achter het raam. Alles wat meer naar achteren in de kamer staat zie je steeds minder goed.

Conclusie

Er is heel veel mogelijk, maar er zijn helaas beperkingen. Iedere situatie moet goed bekeken worden om te kunnen voorspellen of de spiegelfolie het gewenste effect heeft.

Wil je nog meer weten of kijken wat ik nog meer doen, kijk dan eens rustig om mijn site – De Kock Raamfolie – of vul het contactformulier in.

Met vriendelijke groeten

Mark de Kock

logo De Kock Raamfolie. de naam met daar boven een witte boog

Over de schrijver
Reactie plaatsen