Thermische breuk en het risico daarvan met zonwerend raamfolie
06 april 2019 

Thermische breuk en het risico daarvan met zonwerend raamfolie

Het risico van een thermische breuk

Regelmatig krijgen we deze vraag:

zijkant van glas waar heel goed een barst in te zien is

Dit is de zijkant van glas waar de breuk heel goed te zien is. Een thermische breuk veroorzaakt door raamfolie, begint altijd ca 10 cm vrijwel haaks op de zijkant van het raam en loopt als een slang door het raam.

Tot de breuk een van de zijkanten raakt, dan is de spanning weg.

Bij de oplevering van een huis wordt direct gezegd ‘geen raamfolie plaatsen want dan barsten de ramen’. Is deze waarschuwing terecht?

Eigenlijk niet want zoals met heel veel dingen ligt het niet zo eenvoudig.

In de jaren ’70 toen we in Nederland net begonnen met dubbelglas hebben wij – raamfolie experts – èn de glasindustrie eigenlijk veel fouten gemaakt. Voornamelijk werden deze veroorzaakt door gebrek aan kennis, maar we hebben snel geleerd. Daar ligt wel de oorzaak van het spookbeeld dat je ramen barsten. Daar hebben we nog steeds last van.

Deels omdat het door veel ‘autoriteiten’ in stand gehouden wordt – niet bereid verder te kijken – en deels omdat het de glasindustrie wel goed uitkomt.

Kijk om je heen en je ziet overal allerlei soorten raamfolie. Op alle soorten glas. Zowel binnen als buiten aangebracht.

Kun je dan zo maar alles overal op plakken. Nee, absoluut niet. Er zijn wel degelijk een paar belangrijke spelregels.

Zoals met veel dingen – met de juiste kennis kun je veel voorkomen.

Wat is het werkelijke risico van thermische breuk bij gebruik van zonwerende raamfolie?

Op het moment dat je – vooral zonwerende raamfolie – aan de binnenkant van glasfolie aanbrengt, zal dit opwarmen. Met enkel glas is dit niet zo erg maar met dubbelglas wel. Dat heeft verschillende oorzaken en het gaat  hier wat ver dit helemaal uit te leggen. Het belangrijkste is dat door de folie de binnenruit erg warm kan worden. Door deze opwarming komt er spanning op de randen van het glas ontstaan.

Je kunt het vergelijken met een wit en een zwart blaadje in de zon. Het witte blaadje wordt bijna niet warm, het zwarte wordt heel erg warm. Dat is met folie – in grote lijnen – ook zo.

Als die dubbele ruit warm wordt door de zon en de zetting is goed, de ruit heeft rondom alle speling en de randen zijn niet beschadigd, is er niets aan de hand. De ruit kan dit makkelijk hebben. Geen probleem.

Het komt voor dat bij het plaatsen een ruit beschadigd. Een klein stukje glas dat eraf springt bij het neerzetten. Stoten bij het plaatsen. Allemaal oorzaken waar niemand eigenlijk wat aan kan doen. Vaak is dat geen enkel probleem maar soms wel. Als het glas een dergelijke beschadiging heeft kan hij op dit punt barsten. Dat gebeurt lang niet altijd maar de kans bestaat.

We weten alleen niet hoe de ruit er in de sponning uitziet, maar we willen de kans op een breuk wel zo klein mogelijk houden.

Wat we inmiddels weten en soms kunnen berekenen, is de kans dat zo’n beschadiging problemen geeft.

We weten dat zware zonwerende folies een verhoogde kans op breuk geven. Zo groot dat wij het afraden deze folie binnen te plaatsen.

We weten ook dat als je zonwerende folies op een deel van het raam aanbrengt, de kans op breuk ook veel te hoog wordt. Als het temperatuurverschil tussen wel folie en geen folie te groot is, barst de ruit.

Er zijn ook folies waarbij het risico op een breuk laag is. Soms kun je deze zelfs binnen plakken.

Met onze belangrijkste fabrikant Solar Gard van Saint Gobain garanderen we dat als er toch een ruit door raamfolie barst, wij zorgen voor een vergelijkbare nieuwe ruit. Met folie uiteraard.

Dus nee we plakken niet zo maar alles overal op. We weten heel goed wat wel en niet kan. Als wij een binnenfolie adviseren durven we daar ook de verantwoordelijkheid voor te nemen. Mocht een ruit breken, dan zorgen wij voor een nieuwe ruit met folie. Hier kom ik verderop nog op terug.

Wat zijn de mogelijkheden om een thermische breuk te voorkomen?

De beste manier om thermische breuk te voorkomen is kiezen voor buitenmontage. Met een buitenfolie is de kans op een breuk heel erg klein. De voornaamste reden is dat een buitenruit veel minder warmte opneemt. De reflectie is veel hoger. Maar belangrijker is dat deze de warmte veel beter kwijt kan.

Belangrijk bijkomend voordeel van buitenfolie is dat deze veel meer warmte tegenhoudt – gemiddeld 15-20% – dan  vergelijkbare binnenfolie.

Hoe herken je een thermisch breuk veroorzaakt door zonwerend raamfolie?

Gelukkig zijn die erg goed te herkennen. Aan de zijkant van het glas is een barst goed te zien.

Een thermische breuk door raamfolie begint ALTIJD ca 10 cm haaks op de zijkant van het kozijn. Daarna ‘wandelt’ deze als een soort slangetje door de ruit naar een van de zijkanten. Zodra hij daar aankomt, is de spanning weg. Dit gaat allemaal volledig geruisloos en kan een langere tijd in beslag nemen.

Er ontstaat GEEN gevaarlijke situatie. Er vliegen geen glassplinters in het rond. Niets van dat alles. De ruit is bijna nooit lek, blijft dus glashelder. Hoeft is principe ook niet vervangen te worden. Oké hij is kapot, dus moet wel vervangen worden maar op het oog is er niet veel aan de hand. Er is dus geen enkele reden voor paniek of haast.

Dit is allemaal met zonwerende folies of kleurfolies. Met matte folie is dit risico er niet. Onze matte folies nemen zo weinig warmte op – denk aan dat witte papiertje – dat er geen enkel risico is. Deze kun je dan ook op een deel van het glas aanbrengen.

Conclusie

Ja er is heel veel mogelijk maar vraagt het een vakman met verstand van raamfolie. Hij kan je vertellen wat er wel en niet kan.

En vraag wat ze garanderen als er toch een ruit breekt?

Voorbeeld van garantie formulier van Solar Dard met rode tekst erop

Voorbeeld van garantie formulier van Solar Dard met rode tekst erop. 

Wil je weten wat voor zonwerende raamfolies er zijn, kijk dan rustig op mijn site – De Kock Raamfolie of vul het contactformulier in.

Groeten

Mark de Kock

logo De Kock Raamfolie. de naam met daar boven een witte boog zwarte ovaal en gouden rand met in het midden Solar Gard Premium Partner

Over de schrijver
Reactie plaatsen