Belangrijke punten m.b.t. tot NEN 346 ( voorheen DIN 52290 ) en NEN 12600 ( vroeger BS 6206 )
Als een normale ruit breekt zal deze in een aantal grote en vele kleine scherven uiteenvallen. Er zal daardoor een groot gat ontstaan. De inbreker kan min of meer ongehinderd doorlopen. Onze veiligheidsfolies zijn erop gericht dit te voorkomen.
Vaak hoor je dat dubbelglas – omdat het minder gemakkelijk breekt – minder inbraakgevoelig is. Maar het verschil is dermate klein dat daar bij inbraak niets van overblijft. Vandalisme en inbraak zijn dermate gewelddadig dat in de praktijk een dubbele ruit net zo snel breekt als een enkele.
Inbraakvertragende raamfolie begint bij 7 Mil – bij ons vaak zelfs vanaf 8 Mil – en loopt dan op naar steeds zwaardere folies. Meestal adviseren we 8 Mil (0,2 mm / 200 micron dik – veiligheidsfolie of 14 Mil – 0,35 mm / 350 micron dik ) veiligheidsfolie.
Ervaring leert dat deze folies veelal het beste resultaat geven. Er zijn voor speciale situaties zelfs nog zwaardere folies. Bijvoorbeeld voor het beveiligen van cruciale datacenters, communicatieknooppunten of overheidsgebouwen.
We kunnen nooit een garantie afgeven net als glasleveranciers dat niet kunnen. Alle vormen van beveiliging vullen elkaar aan. Er is nooit één oplossing.
Het is niet noodzakelijk folie onder de glaslatten te monteren. Dat voegt bij inbraakvertraging niets toe. Ook afkitten van veiligheidsfolie heeft bij inbraakvertraging geen toegevoegde waarde. Als de glaslatten eenvoudig te verwijderen zijn is het wel een optie.
De folie wordt 1-2 mm van de zijkant aangebracht. Maar omdat de folie kleurloos en glashelder is zie je hier niets van. De folie mag – voor een goede werking – tot ongeveer 5 mm uit de zijkant blijven.
Bij beweegbare raamdelen blijft het raadzaam goede sloten te monteren. Het is altijd mogelijk een gat in de folie te maken en het raam te eenvoudig te openen. Folie vormt een goede vertraging maar kan niets voorkomen.
De veiligheidsfolie wordt eenvoudig schoongemaakt. Water met een beetje zeep doet wonderen. Er zijn geen speciale middelen nodig.
Welke veiligheidsfolie adviseren we waar
8 Mil – 0,2 mm / 200 micron dik – veiligheidsfolie :
8 Mil – 0,2 mm / 200 micron dik – veiligheidsfolie is voor de meeste woningen en kantoren een prima oplossing. Ervaring leert dat deze folie een goede vertraging geeft vooral in combinatie met andere veiligheidsmaatregelen.
14 Mil – 0,35 mm / 350 micron dik – veiligheidsfolie met het NEN 356 P2A certificaat :
De 14 Mil veiligheidsfolie heeft het NEN 356 P2A certificaat. Deze certificering is gelijk aan die van gelaagd glas. Geen glas vervangen, alleen 14 Mil veiligheidsfolie aanbrengen en klaar. Zonder overlast. Veiligheidsfolie kan tijdens een normale werkdag geïnstalleerd worden.
Zwaardere folies :
Er zijn zwaardere folies tot 356 P4A – de zwaarste klasse – en EN 13541 class ER1 – explosiebeveiliging. Informatie hierover op aanvraag
Mocht nog meer willen weten over inbraakvertragend raamfolie klik dan op deze link. Heb je vragen of wil je een offerte wil, vul het contact formulier in.
Groeten
Mark