Warmtewerend Glasfolie

Wat je moet weten over warmtewerende glasfolie

Wat voor soorten warmtewerende glasfolie bestaan er ?

In de basis zijn er 2 soorten.

Zonwerend spiegelfolie op een driehoekige gevel in Kortenhoef en woonhuis met driehoekigdak waarvan de ramen voorzien van raamfolie. Doordat de folie niet spiegelt zie je er niets van

Spiegelfolies en de niet-spiegelende folies

De zonnewarmte waar we last van hebben bestaat voor ongeveer 50% uit kort infrarood – dat is voor ons onzichtbaar – en voor ongeveer 50% uit zichtbaar licht. Dat heeft tot gevolg dat als je een niet-zichtbare glasfolie (lees niet-spiegelende folie) gebruikt, je maximaal 50% van het probleem kan oplossen. Als je een niet-spiegelende of onzichtbare glasfolie gebruikt, hou je geen zichtbaar licht tegen. Dus komt het zichtbare licht ongehinderd naar binnen en zorgt voor warmte.

Daar komt bij dat alle spiegelfolies op basis van reflectie werken – meestal metaalfolies – en de niet-zichtbare glasfolies werken op basis van Nanotechnologie. Dat betekent dat ze op basis van absorptie werken. De infraroodwarmte wordt geabsorbeerd en een deel straalt naar binnen en een deel straalt naar buiten. De ruiten worden dus erg warm.

Veel ruiten zijn tegenwoordig voorzien van een hr++ laag. Deze laag zorgt ervoor dat de warmte van binnen minder gemakkelijk naar buiten kan. Hij isoleert dus.

Je kunt je voorstellen dat een laag op het glas die warmte tegenhoudt, een conflict zou kunnen geven met een folie die warmte opneemt, de niet zichtbare warmtewerende glasfolie.  Dat gebeurt dus ook. De hr++ laag  zal het uiteindelijke resultaat negatief beïnvloeden. Wat in theorie of in het laboratorium een prachtig resultaat geeft, kan in werkelijkheid dus veel lager zijn.

Daardoor zal een hele licht-spiegelende glasfolie vaak een veel beter resultaat geven dan de niet-spiegelende glasfolies.

Spiegelfolie werkt op basis van reflectie

De infraroodstralen worden teruggekaatst en het zichtbare licht wordt tegengehouden. Doordat het door de folie binnen minder licht wordt, ontstaat de spiegelwerking.

Binnen- of buitenmontage heeft ook invloed op de hoeveelheid warmte die uiteindelijk tegengehouden wordt.

Op enkelglas maakt het niet zo heel veel uit of de glasfolie binnen of buiten wordt gemonteerd. Het verschil is verwaarloosbaar klein.

Op dubbelglas ligt dat heel anders. Op dubbelglas kan de folie aan de buitenkant het maximale resultaat bereiken – soms zelfs een beetje extra geholpen door de HR++ laag –

Bij montage binnen hebben we met een natuurfenomeen te maken dat het ingewikkeld maakt.

Doordat de zonnestralen twee keer een glasruit passeren en dan de glasfolie tegenkomen, kunnen de zonnestralen veel gemakkelijker door de glasfolie opgenomen worden. De ruit zal daardoor erg warm worden. Een deel van deze warmte gaat weer naar buiten en een deel blijft binnen. Zeg maar ongeveer 50%.  Dit heeft gevolg voor het resultaat.

Cijfers

De Sentinel Silver 35 OSW is een buitenfolie. Op dubbelglas houdt deze glasfolie gemiddeld 75% van de zonnewarmte tegen.

Dezelfde folie maar dan binnen gemonteerd – de Silver 35 – houdt ongeveer 55% van de zonnewarmte tegen.

Nu geeft  57% op zich wel een goed resultaat maar 75% is toch beter.

Je hoort vaak dat je op HR++ glas geen warmtewerende glasfolie kunt aanbrengen. Klopt dat?

Nee. Je kunt inderdaad niet alles zo maar aanbrengen, maar heel veel is er wel mogelijk. Als je maar kennis en ervaring hebt. En dat hebben we gelukkig volop.

In dit blog – thermische breuk en het risico daarvan heb ik alle info hierover opgeschreven.

Conclusie

De spiegelfolies zijn aanzienlijk effectiever dan de onzichtbare niet-spiegelende glasfolies. Buitenfolies zijn dan nog weer effectiever dan binnenfolies.

Om daarom een goed advies te kunnen geven, zijn er veel dingen die ik moet weten.

Kennis van het glas. Hoe warm mag het wel of niet worden? Is het glas goed bereikbaar? Wil veel je overhouden? En nog veel meer.

Mijn mening

Misschien dat de bekende spiegelfolies niet altijd even mooi zijn, maar gelukkig zijn ze wel heel erg effectief.

Je hoort vaak de opmerking dat de overburen er waarschijnlijk wel last van hebben.

Je kunt altijd discussiëren over mooi en lelijk, maar  ergens ‘last van hebben’  is wat anders. De buren kunnen er geen last van hebben.

Een raam zonder folie reflecteert de zon op dezelfde manier als zonder glasfolie. Dus daar verandert niets aan.

De buren hebben er nu geen last van, dus straks met glasfolie ook niet.

Op een slaapkamer is warmtewering het belangrijkste. Je wil graag koel slapen dus is de spiegeling vaak minder belangrijk.

Ook op een kantoor is het tegenhouden van de zonnewarmte het belangrijkst. Licht tegenhouden is vaak ook erg belangrijk.

Voor een woonkamer of etalage is veel licht erg belangrijk en mag het vaak best wat minder warmtewerend zijn.

Glas spiegelt en reflecteert nu ook al en dat blijft.

Daarnaast is een oude natuurkundige wet van kracht: ‘hoek van inval is hoek van weerkaatsing’. De zonnestralen komen van hoog op het raam en gaan dus ook scherp naar beneden weer weg. De reflectie is op de grond en niet naar de overburen.

Wil je weten wat voor zonwerende raamfolies er zijn kijk dan rustig rond op mijn site – De Kock Raamfolie of vul het contactformulier in.

Met vriendelijke groeten

Mark de Kock

logo De Kock Raamfolie. de naam met daar boven een witte boog

Over de schrijver
Cees van den Berg
Door

Cees van den Berg

op 19 Oct 2022

Bij koud weer ben je blij dat je warmte binnen krijgt als de zon schijnt, met deze folie wordt dat dan belemmerd...!!

Mark deKock
Door

Mark deKock

op 19 Oct 2022

Beste Cees,Dank je wel. Ik snap even niet waar deze aanval vandaan komt en vooral omdat hij maar voor een klein deel waar is.In de winter is de energie van de zon sowieso al veel lager. Het lijkt heel veel omdat het je het vergelijkt met buiten waar het koud is Daar komt bij dat de zon veel lager staat dus dat de folie minder effectief is - minder reflecteert. Al met al valt het dus erg mee.Verder maak ik hier ook geen geheim van dus ik snap deze agressieve reactie niet. Afijn het zal wel een reden hebben. Met vriendelijke groeten Mark de Kock

Reactie plaatsen