arrow_drop_up arrow_drop_down
8 april 2019 

Warmtewerend Glasfolie

Wat je moet weten over warmtewerend glasfolie :

Wat voor soorten warmtewerend glasfolie bestaan er ?

In basis zijn er 2 soorten.

Zonwerend spiegelfolie op een driehoekige gevel in Kortenhoef en woonhuis met driehoekigdak waarvan de ramen voorzien van raamfolie. Doordat de folie niet spiegelt zie je er niets van

De spiegelfolies en de niet spiegelende folies.

De zonnewarmte waar we last van hebben bestaat voor ongeveer 50% uit kort infrarood – dat is voor ons onzichtbaar – en voor ongeveer 50% uit zichtbaar licht. Dat heeft tot gevolg dat als je een niet zichtbare glasfolie – lees niet spiegelende folie – gebruikt je maximaal 50% van het probleem kan oplossen. Als je een niet spiegelende – onzichtbare – glasfolie gebruikt hou je geen zichtbaar licht tegen. Dus komt het zichtbare licht ongehinderd naar binnen en zorgt voor warmte.

 

Daar komt bij dat alle spiegelfolies op basis van refectie werken – meestal metaal folies – en de niet zichtbare glasfolies werken op basis van Nanotechnologie en dat betekend dat ze op basis van absorbtie werken. De infrarood warmte wordt geabsorbeerd en een deel straalt naar binnen en een deel straalt naar buiten. De ruiten worden dus erg warm

Veel ruiten zijn tegenwoordig voor zien van – zeg maar populair – een hr++ laag. Deze laag zorgt ervoor dat de warmte van binnen minder gemakkelijk naar buiten kan. isoleert dus.

Je kunt je voorstellen dat een laag op het glas die we warmte tegen houdt met een folie die warmte opneemt – de niet zichtbare warmtewerende glasfolie – een conflict zou kunnen geven. Dat gebeurd dus ook. De hr++ laag  zal het uiteindelijke resultaat negatief beïnvloeden. Wat in therorie of in het laboratorium een prachtig resultaat geeft kan in werkelijkheid dus veel lager zijn.

Daardoor zal een hele licht spiegelende glasfolie vaak een veel beter resultaat geven dan de niet spiegelende glasfolies.

De spiegelfolie werken op basis van reflectie.

De infrarood stralen worden terug gekaatst en het zichtbare licht wordt tegen gehouden. Doordat het door de folie binnen minder licht wordt ontstaat de spiegelwerking.

binnen of buiten montage heeft ook invloed op de hoeveelheid warmte die uiteindelijk tegen gehouden wordt.

Op enkel glas maakt het niet zo heel veel uit of je de glasfolie binnen of buiten monteerd. Zit wel wat verschil in maar dat is verwaarloosbaar klein.

Op dubbelglas ligt dat heel anders. Op dubbelglas kan de folie aan de buitenkant het maximale resultaat bereiken – soms zelfs een beetjes extra geholpen door de HR++ laag –

Bij binnenmontage hebben we met een natuur fenomeen te maken dat het ingewikkeld maakt.

Doordat de zonnestralen twee keer een glasruit passeren en dan de glasfolie tegen komen kunnen de zonnestralen veel gemakkelijker door de glasfolie opgenomen worden. De ruit zal daardoor erg warm worden. Een deel van deze warmte gaat weer naar buiten en een deel blijft binnen. Zeg maar ongeveer 50%.  Dit heeft gevolg voor het resultaat.

 

Cijfers :

De Sentinel Silver 35 OSW is een buitenfolie. Op dubbelglas houdt deze glasfolie gemiddeld 75% van de zonnewarmte tegen.

Dezelfde folie maar dan binnen gemonteerd – de Silver 35 – houdt ongeveer 55% van de zonnewarmte tegen.

Nu geeft  57% op zich wel een goed resultaat maar 75% is toch beter.

 

Je hoort vaak dat je op HR++ glas geenwarmtewerend glasfolie kunt aanbrnegen?

Klopt dat?

Nee dat klopt niet. Je kunt inderdaad niet alles zo maar aanbrnegen maar heel veel is er wel mogelijk. Als je maar kennis en ervaring hebt. En dat hebben we gelukkig volop.

In dit blog – thermische breuk en het risico daarvan heb ik alle info hierover opgeschreven

 

Conclusie?

De spiegelfolies zijn aanzienlijk effectiever dan de onzichtbare – niet spiegelende glasfolies – en buitenfolies zijn dan nog weer effectiever dan binnenfolies.

Om daarom een goed advies te kunnen geven zijn er veel dingen die ik moet weten.

Kennis van het glas. Hoe warm mag het wel of niet worden? is het glas goed bereikbaar? Wil veel je overhouden? En nog veel meer

 

Mijn mening:

Misschien dat de bekende spiegelfolies niet altijd even mooi zijn maar gelukkig zijn ze wel heel erg effectief.

Je hoort vaak de opmerking dat de overburen en waarschijnlijk wel last van hebben.

Je kunt altijd dicussieren over mooi en lelijk maar  “last ergens van hebben”  is wat anders. De buren kunnen er geen last van hebben.

Een raam zonder folie refecteerd de zon op dezelfde manier als zonder glasfolie. Dus daar veranderd niets aan.

De buren hebben er nu geen last van dus straks met glasfolie ook niet.

 

Op een slaapkamer is het warmtewering te belangrijkste. Je wil graag koel slapen dus is de spiegeling vaak minder belangrijk.

Ook op een kantoor is het tegen houden van de zonnewarmte het belangrijkst. Licht tegen houden is vaak ook erg belangrijk.

Maar voor een woonkamer of etalage is veel licht erg belangrijk en mag het vaak best wat minder warmtewerend zijn.

 

Glas spiegelt en reflecteerd nu ook al en dat blijft.

Daarnaast is een oude natuurkunde wet van kracht. “hoek van inval is hoek van weerkaatsing”  De zonnestralen komen van hoog op het raam en gaan dus ook scherp naar beneden weer weg. De reflectie is op de grond en niet naar de overburen

 

Wil je weten wat voor zonwerende raamfolies er zijn kijk dan rustig rond op mijn site – De Kock Raamfolie of vul het contact formulier in

Met vriendelijke groeten

Mark de Kock

logo De Kock Raamfolie. de naam met daar boven een witte boog

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Onze cookies zijn anoniem