Page content

Raamfolie verwijderen

Hoe kun je raamfolie het beste verwijdren ?

Laat ik beginnen met een hardnekkige mythe : je kunt raamfolie met een föhn niet verwijderen van glas.

Ik weet dat er veel filmpjes op internet staan die het tegendeel beweren maar na ruim 40 jaar ervaring is dit wel de werkelijkheid.

Er zijn verschillende redenen waarom het niet lukt maar de belangrijkste 2 zijn:

  • 1ste reden:

Ruim de helft van alle folie op glas is hier niet geschikt voor. Alle zonwerende en spiegelfolies kun je sowieso niet met een föhn verwijderen. En veel decoratie folie is er te oude voor.

  • 2de Reden:

Met een föhn op lukt het bij een auto wel. Een auto is van metaal en dat geleid de warmte goed. Glas geleid de warmte niet en daardoor werkt een föhn niet.

 

  • Hoe moet je glasfolie dan wel verwijderen ?

Soms kun je met heel veel geduld de folie er voorzichtig aftrekken. Gebruik een scheermesje om een hoekje los te maken en dan heel rustig trekken. Maak smalle banen

Dit is een erg geduldig werkje.

Er blijft veel lijm achter – hier kom later op terug

 

Andere mogelijkheid is met een scherpe glaskrabber of scheermesje de folie eraf steken. Zorg voor scherpe messen anders maak je snel krassen.

Dit is ook een erg geduldig werkje en vergt wel wat uithoudingsvermogen.

Ook hier blijft er veel lijm achter

 

Als de oude folie een zonwerende of spiegelfolie is – ter indicatie dit zijn folies die vroeger doorzichtig waren – kun bijna altijd de folie er rustig aftrekken. Anders moet je net als hiervoor de folie er afsteken.

Dit is een redelijk eenvoudig werkje maar ook hier blijft weer veel lijm achter en juist daarin zit het venijn.

 

In het veiligheidsfolie dat eraf moet dan heb je beide. De folie snij – met een scherp mes – je in smalle stroken door en door. Dus tot op het glas. Deze stroken strek je rustig los – stevig trekken zit erg vast – en ook weer veel lijmresten.

 

Dan nu de lijm zoals ik beloofd had.

Er zijn verschillende soorten lijm maar ze hebben allemaal 1 ding gemeen.

Lijmoplosser, terpentine, wasbenzine etc. etc. hebben allemaal geen zin. Werkt niet en geeft veel troep. En vooral veel frustratie

Deze lijmen zijn allemaal niet op waterbasis en daarom heeft lijmverwijderaar geen invloed.

Je kunt de lijm nat maken met water – beetje lauw – met zeepsop en dan de lijm er met een scherp mes afsteken

Zorg ook hier voor scherpe messen

Je kunt wat spiritus of pure alcohol in het water doen dat maakt de lijm wat zachter. Nadeel is dat de lucht en brandbaarheid van beide stoffen en veel mensen krijgen er hoofdpijn van

 

Laatste oplossing:

Ons de mailen mark@dekockraamfolie.nl

1) Lengte x breedte x aantal  opgeven

2) Om wat voor soort folie het gaat.

3) Foto’s bijvoegen

4) aangeven of er alleen afgehaald moet worden of ook weer nieuwe folie op moet en wat voor soort dan

5) vaak is er haast mee dus graag even aangeven hoeveel haast en waarom.

 

Met vriendelijke groeten

Mark de Kock

Comment Section

4 reacties op “Raamfolie verwijderen


Door Ellen Hill op 21 mei 2020

Geweldig advies van Mark de Kock!!!!
Heb zo lang getobd met oud folie (60x100cm) op een ruit in een schuurdeur. Eindelijk iemand die zegt wat je er aan kunt doen. In 15 minuten met scherp mes eraf en daarna lijmresten met emmer warm water en scheut spiritus natmaken en met zelfde mes in nog eens 15 minuten eraf. Niks stickerverwijderaar……Zo blij hiermee.


Door laura joosten op 26 juni 2020

he he eindelijk een vakman!!!!!!!!!!!!!!! !die het weet! en nu maar weer geduldig aan de slag met die ellende tot alles eraf is. Dank voor je kennis van zaken die je wil delen.


Door ZULEYHA op 30 augustus 2020

Beste lezer. Met een scherp mes tot op het glas stroken aanbrengen, schrijft u. Alleen ben ik bang dat het glas daardoor ook beschadigd raakt. De folie is zó hardnekkig dat we met 2 mee bezig zijn geweest voor enkele uren. Ook met een folieverwijderaar, maar nog maar de helft van 1 glas af kunnen krijgen. Moet daarnaast nog 2 ramen doen. Dit werkt echt niet en die verwijderaar heeft onze handen dermate gebrand dat het een paar dagen is gaan vervellen. Net als bij een zonnebrand. Enfin, kunt u een voorbeeld noemen wat voor soort scherp mes of glasschrapper we kunnen gebruiken a.u.b.? We zijn nu ten einde raad. Anders gaan we weer waarschijnlijk verschillende soorten folieverwijderaars proberen…


Door Winnie op 11 oktober 2020

Glaskrabber en toch echt die föhn. Onze raamfolie is inmiddels zo oud dat ie bruin verbrand is in de zon. Kompleet uitgehard. Met alleen krabben versplintert het folie en kom je met een scherp glaskrabber mesje niet verder dan millimeter voor millimeter en een hoop fijne foliesplinters die alle kanten op schieten. De haarföhn doet wel degelijk z’n werk en verwarmt de folie voldoende om deze in repen met glaskrabber eraf te halen. Het gebruik van een warm sopje ipv oplosmiddelen vond ik wel een hele goede tip.

Plaats een reactie


*


  • Geen categorieën