Thermische breuk

Kan zonwerend glasfolie op dubbelglas en op HR++ glas?

Een zonwerende buiten folie is geen vaak geen probleem. Er zijn wel wat spelregels maar de kans op een thermsichge breuk is erg klein.

Bij een zonwerende binnenfolie ligt dat risico wat anders. Ja er is heel veel mogelijk maar zeer zeker niet alles. Je moet goed weten wat wel en wat niet kan.

Je kunt bijvoorbeeld Silver 20 – een vrij zware zonwerende glasfolie voor binnen – wel op eenvoudig dubbelglas aanbrengen. Alleen als je Silver 20 op HR++ glas aanbrengt is de kans op een thermische breuk te groot.

Dat wil helemaal niet zeggen dat het zeker is dat een ruit breekt. Alleen onze berekeningen geven aan dat de kans te groot is.

Misschien gebeurd het nooit

Wat is er aan de hand?

Als een ruit goed gezet is en alles is gaaf dan kan een ruit heel veel hebben en is ook Silver 20 op een HR++ ruit geen probleem. Alleen is de zetting vaak niet gaaf. De ruit zit scheef of er is een heel kleine glassplinter van de rand of iets anders zit niet goed. Dat zie je allemaal niet want het zit in de sponning.

Als je nu de Silver 20 op een dergelijke ruit zet wordt deze door de combinatie van “HR++-laag” en folie heel warm. Dat geeft niets daar kan de ruit tegen en dat zit in het resulaat verwerkt. Alleen daar waar dat kleine stukje glas af is ontstaat ongelijke spanning in het glas en dat kan problemen geven. Dat is een thermische breuk.

Wat doet de fabrikant

Onze grooste leverancier – Saint Gobain – is de grootste glasfabrikant ter wereld en weet heel goed welke folie er wel niet geschikt is voor het glas. Daarom garanderen ze ook dat als het advies opgevolg wordt en een ruit breekt – door de folie – toch dat ze voor een vergelijkbae nieuwe ruit zullen zorgen.

Artikelen in Thermische breuk